Visar 60 produkter
Filtrera Open filter
Rekommenderade Open sort

Utrymningsskyltar & Nödutgångsskyltar

På en arbetsplats eller i en annan offentlig miljö så är det av yttersta vikt att lokalen har tydliga utrymningsvägar som är lätta att hitta. Vid en nödsituation är varje sekund dyrbar. Det är här som våra utrymningsskyltar kommer in i bilden. Väl synliga och tydliga utrymningsskyltar som visar vart man ska bege sig vid utrymning kan rädda liv.

Vad visar en utrymningsskylt?

Ja det är en bra fråga. En utrymningsskylt pekar ut närmsta utrymningsväg. I en stor byggnad med många dörrar och korridorer så kan det vara svårt att veta vart man ska gå vid en nödsituation. Vilken väg som är den kortaste vägen ut. Utrymningsskyltar, med tydliga symboler och pilar, visar detta. Här hittar ni även nödutgångsskyltar, dessa monteras med fördel vid en nödutgång och visar denna väg/dörr är rätt väg ut. En utrymningsskylt / nödutgångsskylt kan även visa vilken typ av nödutgång detta är. Om nödutgången är anpassad för rullstolsbundna eller om hissen är en säker hiss att använda vid en utrymning.

Efterlysande utrymningsskyltar

Enligt Arbetsmiljöverkets regler (AFS 2020:1) så skall en nödutgångsskylt bestå av en kvadratisk eller rektangulär form. Den ska innehålla vita symboler och grön bakgrund där den gröna bakgrunden skall vara minst 50% av skyltens yta. Våra utrymningsskyltar tillverkas i vår fabrik i Göteborg i tre olika material, aluminium, plast och självhäftande dekaler. Det är tre slagkraftiga material med en lång varaktighet i rätt omgivning. Den vita färgen är efterlysande vilket är nödvändigt ifall ljuset släcks ned i lokalen och dagsljuset inte är tillräckligt för att lysa upp vägen till närmsta nödutgång.

Placering av utrymningsskyltar

Likt de flesta typer av säkerhetsskyltar så är utrymningsskyltar inget undantag, de bör placeras för bäst synlighet. Det finns inga bestämda regler för vart utrymningsskyltar skall placeras, det viktigaste är att de placeras i en lämplig höjd och läge så den passar för siktlinjen och inte skyms av något hinder. En lämplig höjd är i ögonhöjd, inte för högt upp men inte för långt ner heller.

Har ni några frågor när det kommer till utrymningsskyltar eller nödutgångsskyltar? Hör då gärna av er till oss här.

031 24 11 09
butiken@jcgt.se

JC Gravyr & tryck logga

Låt oss hjälpa er!

Tveka inte att kontakta oss ifall ni har några funderingar. Vi hjälper er mer än gärna.

Kontakta oss