Filter Close filter

Sortering

 • Återbruk
 • Byggavfall
 • Elektronikavfall
 • Farligt avfall
 • Glasförpackningar
 • Matavfall
 • Metall
 • Papper
 • Pappersförpackningar
 • Plast & Gummi
 • Rest efter sortering
 • Trädgårdsavfall
Visar 90 produkter
Filtrera Open filter
Rekommenderade Open sort

Om Återvinningsskyltar

Den 1 juli 2020 så lanserade kommunernas branschorganisation inom avfallshantering, Avfall Sverige, ett gemensamt skyltsystem för avfallssortering. Målet var att öka återvinningen och de nya återvinningsskyltarna skulle göra det lättare att sortera rätt. Det finns många fördelar med att ha ett gemensamt utseende på återvinningsskyltar över landet. Det skapar igenkänning och det underlättar för producenter och konsumenter. Dessa återvinningsskyltar kan sedan användas på återvinningscentraler/stationer, i soprum och på sopkärl.

Måste man använda de här återvinningsskyltarna?

Att använda detta utseende på återvinningsskyltar är frivilligt och inget måste för kommuner och producenter. Om de befintliga återvinningsskyltarna är i gott skick så behövs dessa inte bytas ut i första hand. Men när det väl är dags att byta skyltar så kan det vara en god idé att använda detta skyltsystem. Systemet är gratis att använda, det enda som kostar är produktionen av skyltarna eller dekalerna. Det sparar både tid och pengar för beställaren att använda ett redan klart och genomtänkt system. Enligt Avfall Sverige så är det sannolikt att fler kommuner i Sverige stegvis kommer börja använda detta system.

Olika typer av återvinningsskyltar?

Det finns en mängd olika typer, eller fraktioner, inom återvinning. Exempelvis metall, plast, papper och glas. Alla dessa har tilldelats olika färgkoder för ökad igenkännlighet. Varje återvinningsskylt består då av en viss färg, en symbol och ett fraktionsnamn. Skyltsystemet är uppdelat i två delar, det för hushållsnära insamling och det för återvinningscentraler.

Hushållsnära insamling

Under kategorin Hushållsnära insamling finns de olika fraktioner / kategorier som får slängas utanför en återvinningscentral. På exempelvis en återvinningsstation, i gemensamma sopkärl i en samfällighet eller i ett soprum i en företagsbyggnad. Det finns tio stycken olika fraktioner till Hushållsnära insamling. Så behöver ni återvinningsskyltar till ert soprum så är det här ni ska leta.

Återvinningscentraler

I stort sett alla fraktioner som finns under Hushållsnära insamling finns även under Återvinningscentraler. Här under finns det ytterligare två stycken, tolv stycken totalt. Under varje fraktion finns även fler olika typer av avfall som inte får slängas utanför en återvinningscentral. För varje typ av avfall finns det en återvinningsskylt.

JCGT och Återvinningsskyltar

Vi på JCGT följer den standard som finns och vi tillverkar våra återvinningsskyltar på plats i våra lokaler. Vi brinner för att skapa högkvalitativa produkter som har en hög kvalitet och lång hållbarhet. Därför kan vi garantera att återvinningsskyltarna levereras med den bästa kvaliteten och med en kort leveranstid. Vi är miljödiplomerade sedan 2012 och använder därför de bästa och mest miljövänliga materialen som finns på marknaden.

Material på återvinningsskyltar

På varje produkt kan ni välja mellan två olika material på återvinningsskylten. Detta för att säkerställa att ni hittar en skylt som passar just för ert ändamål.

Aluminium

Ett stilrent och hållbart material som lämpar sig bra för bruk både utomhus så inomhus. En återvinningsskylt i aluminium är ett miljövänligt material på det sättet att det inte rostar. Det står sig bra mot väder och vind och det är UV-beständigt. Väljer ni en återvinningsskylt i aluminium kan ni välja mellan att montera den med skruv eller med dubbelhäftande tejp.

Dekal

Det går även att köpa er återvinningsskylt som en klisterdekal. Den passar extra bra på exempelvis sopkärl där ytan kanske inte är helt rak. Dekalen kommer med en självhäftande baksida och den är mycket enkel att montera där ni vill ha den. En återvinningsdekal är även den UV-beständig och kan användas utomhus som inomhus. Här är det dock viktigt att underlaget den ska sitta på är rent och inte alltför ojämnt. Då riskerar dekalen att ramla av efter en tid. Har ni några frågor eller liknande så är ni välkomna att höra av er till oss på JCGT.

Storlek och färg på återvinningsskyltar

Hos oss på JCGT kan ni välja mellan flera olika storlekar på era återvinningsskyltar. Detta för att ytan där ni vill ha skylten kan variera från plats till plats. Dessa storlekar på återvinningsskyltarna är snarliga vanliga pappersstorlekar. Som A3, A4 & A5.

Som vi nämnde tidigare så finns det klara färgkoder för de olika fraktionerna som finns inom avfallshantering. Till exempel så har återvinningsskyltar för plast lila färg och återvinningsskyltar för papper en ljusblå färg. Dessa färger återkommer sedan på de olika kategorierna inom varje fraktion. Som på papper så finns kategorierna böcker, sekretesspapper och tidningar. Det är dock tillåtet att välja svart färg på alla återvinningsskyltar om ni så önskar. Då bör alla skyltar i området vara i svart färg. Ni kan välja storlek och färg på varje återvinningsskylt enkelt inne på skyltens sida.

Vem kan köpa återvinningsskyltar?

Det fina med återvinningsskyltar är att de går att köpas eller beställas av vem som helst. Finns det någon form av sopsortering där ni befinner er så får och bör det köpas en återvinningsskylt dit. Så bor ni i en lägenhet eller bostadsrätt där det finns en gemensam avfallshantering som saknar återvinningsskyltar? Nu kan nu höra av er till fastighetsskötaren och meddela denne att sådana behövs köpas och vart de kan köpas. Samma sak om ni saknar återvinningsskyltar i ert soprum på er arbetsplats.

Kontakta oss om återvinningsskyltar!

Med återvinningsskyltar så gör vi det enklare för alla att sortera på ett rätt sätt. Rätt material till rätt behandling. Ju mer vi återvinner desto närmare kommer vi målet att nå en cirkulär ekonomi. Behöver ni byta återvinningsskyltar eller vill ni följa det senaste skyltsystemet så kan ni beställa av oss. Köper ni era återvinningsskyltar från oss så får ni högkvalitativa skyltar till ett bra pris.

Har ni några frågor eller funderingar, tveka inte att höra av er till oss. Då vi gör allt från design till tillverkning av återvinningsskyltar så har vi stora möjligheter till specialanpassning. Vill ni endast ha en symbol? Eller vill ni byta språk till engelska och skapa en mer internationell återvinningsskylt så har vi möjligheter till det.

Kontakta oss för att veta mer redan idag!

031 24 11 09
butiken@jcgt.se

JC Gravyr & tryck logga

Låt oss hjälpa er!

Tveka inte att kontakta oss ifall ni har några funderingar. Vi hjälper er mer än gärna.

Kontakta oss