Kontrastmarkering

Kontrastmarkering är ett viktigt steg vid tillgänglighetsanpassning av offentliga lokaler. De är till för att underlätta för personer med nedsatt synförmåga och andra orienteringssvårigheter att enklare kunna navigera i lokalen och på samma gång förhindra olyckor.

Kontrastmarkering offentlig miljö

Enligt Boverkets Byggregler så finns det ett flertal viktiga målpunkter i en byggnad i en offentlig miljö som skall vara enkla att hitta och ta sig fram till. De rekommenderar att dessa kontrastmarkeras så att det finns en ljushetskontrast på minst 0.40 enligt NCS (Natural Color System) mellan dem och dess omgivning. Kontrastmarkeringen bör vara konsekvent i hela byggnaden.

Några viktiga målpunkter är:
  • Trappor: Framkanten på trappavsatsen på det översta sättsteget samt det nedersta plansteget på en trappa bör kontrastmarkeras för att på så vis uppmärksamma nivåskillnader samt visa vart trappan börjar och slutar.
  • Glaspartier: Stora glaspartier, glasväggar samt glasdörrar bör kontrastmarkeras för att förhindra att människor går in i glaset.
  • Dörrar: Dörrar samt deras dörrhandtag bör kontrastmarkeras så de blir lättare att upptäcka. Dörrar med dörrautomatik bör få sin svepyta kontrastmarkerad med för att förhindra att människor får dörren på sig vid öppning.
  • Kakel: Inne i ett badrum skall det vara enkelt att hitta till toaletten, spegeln samt handfatet.
  • Toalett: Kontrastmarkeringen för toalett ger en vägledning till var toalettstolen är samt att man ser att locket är stängt.
  • Manöverdon: Exempelvis armbågskontakter samt strömbrytare bör vara kontrastmarkerade för att underlätta för personer med en synnedsättning.

Matt och icke-reflektiv kontrastmarkering

Vi tillverkar kontrastmarkering i olika färger, storlekar och former. De görs i ett matt och icke-reflektivt material som även är UV-beständigt. Vilket innebär att de kan användas både inomhus och utomhus. Läs på varje produkt för ytterligare information.

Läs mer på Boverkets hemsida om kontrastmarkering

Låt oss hjälpa er!

Tveka inte att kontakta oss ifall ni har några funderingar. Vi hjälper er mer än gärna.

Kontakta oss