Visar 96 produkter
Filtrera Open filter
Rekommenderade Open sort

Vad är kontrastmarkeringar?

Kontrastmarkeringar finns överallt i samhället, men det är nog inte så många som lägger dem på minnet. Det handlar om markeringar med skarp färgskillnad som appliceras på olika ytor, för att uppmärksamma och underlätta för personer med nedsatt synfunktion och orienteringssvårigheter att manövrera i sin omgivning.

Det kan handla om vid höjdskillnader, att markera ett dörrhandtag eller för att uppmärksamma en glasruta. Om en person har en synskada så är ofta de mindre kontrastskillnaderna som är svårast att upptäcka.

Enligt Boverkets Byggregler så finns det ett flertal viktiga målpunkter i en byggnad i en offentlig miljö som skall vara enkla att hitta och ta sig fram till. De rekommenderar att dessa kontrastmarkeras så att det finns en ljushetskontrast på minst 0.40 enligt NCS (Natural Color System) mellan dem och dess omgivning. Kontrastmarkeringen bör vara konsekvent i hela byggnaden.

 

Kontrastmarkeringar ger ökad tillgänglighet

Vi brinner för att alla ska ha tillgänglighet på lika villkor och har arbetat med kontrastmarkeringar sedan vi startade verksamheten.

Vi har ett fast sortiment med en variation av kontrastmarkeringar, men vi tillverkar även kundanpassade produkter.

Vi tar alltid stor hänsyn till de situationer i vilka de ska tillämpas och ser till att de nyttjas på bästa sätt. Att kontrastmarkera en lokal är inte alltid enkelt och vi förstår detta. Det är mycket som bör tas i beaktande, färgkombinationer och skillnader mellan dag och natt. Vi hjälper er så gott vi kan.

Våra produkter står emot UV-strålning. Detta innebär att kontrastmarkeringarna kan användas såväl inomhus som utomhus. De är dessutom matta och icke-reflektiva för att reducera risken för att yttre omständigheter påverkar dem.

Förutom den rent praktiska kvaliteten strävar vi också alltid efter goda kunddialoger. Vi vet att transparens och tydlig kommunikation – såväl om pris som omfattning av det arbete vi gör – är A och O för en lyckad kundrelation. Detta gäller förstås inom alla branscher och är inte unikt för vår.

När du väljer att samarbetar med oss på JCGT så ställer vi gärna upp om du har några frågor eller funderingar gällande kontrastmarkering eller att kontrastmarkera.

Har du några funderingar?

Kontakta JCGT på telefon eller via mail redan idag!

031 24 11 09 eller butiken@jcgt.se

Kontrastmarkering i olika lägen

Det finns många olika situationer i vilka kontrastmarkeringar kan ge trygghet och underlätta för framkomlighet. Nedan följer några av de vanligaste kategorierna. Kom däremot ihåg att alla våra produkter har specifika ändamål beroende på vad det är du ska kontrastmarkera. Om du inte hittar det du söker är du därför välkommen att kontakta oss och berätta hur dina specifika behov ser ut.

Trappor

För någon med nedsatt synförmåga är höjdskillnader ofta svåra att se och därför potentiellt farliga. En trappa markeras därför med en kontrastmarkering som visar var trappsteget är och vart trappan slutar.

Dörrar

En kontrastmarkering vid en dörr kan markera vart ett handtag finns. Här kan det handla om en ljus kontrastmarkering mot mörk dörr, eller tvärtom. Titta igenom vårt sortiment för exempel. Dörrar med dörrautomatik bör få sin svepyta kontrastmarkerad med för att förhindra att människor får dörren på sig vid öppning.

Glas

För en person med nedsatt synförmåga är det viktigt att ha kontrastmarkering på stora glaspartier, glasväggar samt glasdörrar. Dessa kan annars enkelt missas och detta bör förstås alltid undvikas.

Kakel

Inne i ett badrum skall det vara enkelt att hitta till toaletten, spegeln samt handfatet. Därför kan det vara viktigt att de kontrastmarkeras.

Toalett 

Kontrastmarkeringen för en toalett ger en vägledning till vart toalettstolen är samt att man ser att locket är stängt.

Manöverdon

Manöverdon runt armbågskontakter samt strömbrytare bör vara kontrastmarkerade för att underlätta för personer med en synnedsättning.

 

Kontakta oss!

Nyfiken på att veta mer om JCGT och våra produkter inom kontrastmarkering / tillgänglighetsmarkering? Hör av dig till oss på 031 24 11 09 eller skriv till butiken@jcgt.se!

JC Gravyr & tryck logga

Låt oss hjälpa er!

Tveka inte att kontakta oss ifall ni har några funderingar. Vi hjälper er mer än gärna.

Kontakta oss