Brandskyltar

En brandskylts främsta syfte är att märka upp och ange placeringen av en fastighets brandbekämpningsutrustning. Vid en eventuell nödsituation, exempelvis en brand så är det viktigt att snabbt kunna lokalisera utrustningen. Brandskyltar kan både peka åt vilket håll utrustningen finns och vad för typ det är. Om brandsläckaren innehåller pulver eller skum, vilket kan vara bra att veta vid släckning.

Brandskyltar för olika typer av brandutrustning

Vid brand är det önskvärt att insatstiden – den tid mellan att branden upptäcks till att släckning påbörjas – är så kort som möjligt. Tydliga brandskyltar som är strategiskt monterade, gärna 2 m över marken, är ett sätt att minska insatstiden. De är enkla att upptäcka och tydliga i sin utformning. Brandskyltar med röd bakgrund och vit text och symbol är vedertagna i Sverige och lättförståeliga. Den vanligaste formen av brandbekämpningsutrustning är brandsläckare, brandfilt, brandslang och brandstege. Alla dessa finns det en brandskylt för. Sedan finns det utrustning i fastigheten som också används för brandbekämpning, som brandlarm, röklucka eller stigarledning. Är dessa också klart märka med brandskyltar så underlättar det för de som behöver få tillgång till dessa snabbt.

Brandskyltar i olika material och storlekar.

Vi på JCGT designar och tillverkar brandskyltar i våra lokaler i Göteborg. Välj mellan olika material som plast, aluminium eller som en självhäftande dekal. De är alla slagtåliga material som kan monteras både utomhus som inomhus. En brandskylt, eller brandredskapsskylt som det också kan kallas, tillverkas vanligast i en matt färg. Här kan ni också välja ett reflekterande material, som syn väl i mörker om man lyser upp med en ficklampa. Eller ett efterlysande material som syns väl när det blir plötsligt mörkt i rummet.

Regler gällande brandskyltar

Vid utformning och tillverkning av brandskyltar så följer vi Arbetsmiljöverkets föreskrifter (AFS 2008:13). Skyltarna skall bestå av minst 50% röd färg och vara i en kvadratisk eller rektangulär form. Symbolerna är framtagna för detta ändamål och de används konsekvent över hela Sverige.

Har ni några frågor gällande brandskyltar så är ni välkomna att höra av er till oss.

031 24 11 09
butiken@jcgt.se

JC Gravyr & tryck logga

Låt oss hjälpa er!

Tveka inte att kontakta oss ifall ni har några funderingar. Vi hjälper er mer än gärna.

Kontakta oss