Privat väg skylt

Privata och enskilda vägar finns det gott om i Sverige. En privat väg är en väg som ägs och underhålls av en privat person eller företag. Det är ägaren till vägen som underhåller den och som har möjlighet att sätta regler för den. En privat väg skylt kan här vara ett bra sätt att visa för trafikanter att vid den slutar allmän väg och andra regler kan gälla. Från och med privat väg skylten så ansvarar ägaren av vägen för skylten och kommunens ansvar upphör.

Olika typer av privat väg skyltar

Om man hör ordet privat väg skylt så tänker nog de flesta på en skylt med texten Privat väg på. Som en gul skylt med röd ram och svart text men även en blå skylt med vit text och ram. Men när vi pratar om privat väg skyltar här så menar vi alla typer av skyltar man kan tänkas behöva på en privat väg. Privata vägskyltar för vägvisning, parkering, för företag eller om man vill be trafikanterna att sakta ned farten.

Regler för uppsättning av privat väg skyltar

Innan man sätter upp privat väg skyltar på sin mark så gäller det att hålla koll på vilka regler som finns. Även om vägen ligger på er mark och det är ni som har ansvar för den så är det inte fritt fram att sätta upp vilka skyltar som helst. Det finns flera faktorer som spelar in här. Är det en enskild väg med statsbidrag så kan den vara en viktig del av kommunens infrastruktur och ge tillgång till viktiga områden för exempelvis industri eller bostäder. En enskild väg med statsbidrag får inte heller stängas av utan trafikverkets medgivande, läs mer här.

Har den enskilda vägen inget statsbidrag, utan underhålls och bekostas helt av ägaren, då har ägaren fler möjligheter att sätta upp skyltar för privat väg. Det är trafikverket som ansvarar för vägvisare i varje färdriktning där allmän väg möter privat väg. Men privat väg skyltar som har vägvisning och som skall monteras inne på en privat väg bekostas av ägaren. Den som äger vägen bestämmer om den tillåter trafik med motordrivna fordon på vägen. Den kan också bestämma om största bredd, längd och vikt på fordonen. Men, vill man sätta upp privat väg skyltar för att förhindra allmänheten att beträda marken kräver detta ett tillstånd. Läs mer om det här:

Det är helt ok för en markägare att sätta upp en privat väg skylt på sin mark. Om det inte är för att hålla allmänheten borta så kan det vara en påminnelse till dem. Man kan be dem köra långsammare (se våra Kör sakta skyltar) eller på annat sätt respektera de boende på marken. Markägaren kan inte sätta egen hastighetsbegränsning på sin väg, men den kan vänligt påminna trafikanterna om att köra försiktigt. Detsamma gäller parkering, reglerna för parkering är samma som på andra vägar. Om markägaren ändå vill reglera möjligheten att parkera så ska det ske, enligt naturvårdsverket, genom lokala trafikföreskrifter.

Att tänka vid beställning av privat väg skyltar

Det är viktigt att välja rätt typ av privat väg skyltar för att säkerställa att de syns tydligt och är lätta att förstå. Skyltar bör vara gjorda av högkvalitativt material som tål väder och vind, och bör ha tydliga, lättlästa bokstäver. Det är också viktigt att säkerställa att skyltarna är placerade på lämpliga ställen längs vägen för att säkerställa att de syns av trafikanter.

JCGT och Privat väg skyltar

JCGT är en erfaren skylttillverkare som kan tillverka skyltar i de flesta olika storlekar, former och färger. Vår erfarenhet är gedigen och vi tillverkar alla våra skyltar på plats i våra lokaler. Vi kan tillverka enskild väg skyltar enligt era önskemål och krav. Vi tillverkar privata vägskyltar som är anpassade för privat bruk, så önskar ni beställa vägskyltar som är godkända av Trafikverket så är det dessa ni skall höra av er till. En privat väg skylt bör hålla bra för utomhusbruk och vi rekommenderar då skyltar i aluminium. Ett miljövänligt material som har en lång hållbarhet.

Vi erbjuder er som kund möjligheten att skapa din egen privat väg skylt, exakt så som ni vill ha den. Önskar ni få med en text på skylten som är unik för er så har ni möjlighet att skriva in det själva i vårt digitala skyltverktyg. Ta del av våra färdiga designmodeller av privat väg skyltar här, beställ dem som dem är eller utforma dem efter eget huvud. Byt storlek, färg, typsnitt på texten så som ni önskar. Väljer ni aluminium som material på er skylt så kan vi välja fästmetoden stolpfäste, vilket är vanligt på privat väg skyltar. Annars kan skylten skruvas eller tejpas upp på en fasad.

Fråga oss om enskild väg skyltar

Behöver ni en privat / enskild väg skylt men känner er osäkra så är ni välkomna att höra av er till oss. Vi hjälper er gärna, inga frågor är för dumma. Hör av er till oss idag!

031 24 11 09
butiken@jcgt.se

JC Gravyr & tryck logga

Låt oss hjälpa er!

Tveka inte att kontakta oss ifall ni har några funderingar. Vi hjälper er mer än gärna.

Kontakta oss