Om gatuskyltar

Gatuskyltar, eller gatunamnskyltar som de också heter är olika typer av skyltar som syns ut mot gatan. Antingen om den sitter på en husvägg, staket eller stolpe. En gatuskylts främsta uppgift är, så som det låter på namnet, att upplysa om gatans namn. En gatuskylt är extra behjälplig på lite mindre och privata vägar där kommunen inte har satt upp några liknande skyltar. Men en gatunamnskylt kan även informera om andra saker, om kvarteret eller gården ni bor på har ett eget namn så är det inte ovanligt att skriva till det med under gatunamnet.

Vem ansvarar för att sätta upp gatuskyltar?

Det är oftast kommunens ansvar att sätta upp gatuskyltar och underhålla dessa och byta vid behov. Utseendet på dessa kan skilja sig från kommun till kommun. På enskilda vägar, där kommunen inte är väghållaren, så ansvarar kommunen endast för gatunamnskyltarna som är i nära anslutning till den kommunala/statliga vägen.

Gatuskyltar med husnummer

Så om ni vill ha en skylt på en privat väg eller till ert hus så får ni själva beställa den. Vill ni göra det så har ni kommit rätt, för här kan ni både designa och köpa er gatuskylt. Skylten kan se ut på olika sätt och innehålla olika typer av information. Några exempel:

Tomtens adress
Det är inte ovanligt att skriva ut vägens namn och tomtens husnummer på gatuskylten. Då visar ni enkelt och tydligt att er besökare har hittat rätt.

Företagets namn
Om ni har en liten gårdsbutik kanske eller någon annan form av verksamhet så vill ni synas utåt. En snygg gatuskylt med ert företags logga på eller endast namnet kan då vara svaret.

Gårdsnamn
Har er gård eller tomt ett fint namn som ni vill visa utåt så gör det med en gatuskylt. Välj själv stil och utseende och skapa en gatuskylt som passar er och er tomt.

Kvarter eller BRF
Ligger ert företag eller bostad på en kvartersmark så ansvarar kommunen inte för uppsättning av gatuskyltar där. Kvartersmark innebär mark inom ett planområde som inte är allmän plats. Så om er BRF ligger i en sådan så är det BRF:ns ansvar att sätta upp en gatuskylt. Om kvarteret ni bor på har ett namn så passar det bra på en gatunamnskylt.

Beställa gatuskylt för ökad tillgänglighet

Fina gatuskyltar har inte bara en förskönande funktion, dess enda syfte är inte bara att höja intrycket på sin omgivning. Även om en gatunamnskylt kan liva upp en tidigare tråkig vägg och göra den roligare att titta på. Är gatuskylten tydlig och väl placerad så är det också en stor hjälp för utomstående personer att hitta till er. Om det exempelvis uppstår en nödsituation och ni måste kalla på ambulans så kan en gatuskylt vara ett bra riktmärke. Gatuskylten är även bra för brevbäraren, rörmokaren eller andra bekanta som skall hitta ert hem.

Designa er egen gatuskylt

Gatuskyltar kan se ut på en massa olika sätt. De kan vara stora eller små, runda eller raka och i en massa olika färger. Som vi sagt innan så kan innehållet vara olika för varje gatuskylt och därför ger vi er nu möjligheten att designa er egen skylt. Anpassa skyltens storlek efter platsen som skylten skall sitta på, välj den färg som ni tycker mest om och sedan skyltens innehåll. Vilket typsnitt och om den ska innehålla någon symbol eller ram. Om ni tycker det är svårt med att komma på vilken design ni vill ha så kan ni välja mellan ett flertal designförslag. Ta en av dessa designs och anpassa gatuskylten med er adress eller liknande. Hitta vårt digitala skyltdesignverktyg och skapa din egen gatuskylt här:

JCGT och gatuskyltar

Vi på JCGT kan tillverka gatuskyltar i en mängd olika material och utseenden. Vi tillverkar alla skyltar i våra lokaler i Göteborg och vi jobbar även med design och skyltarna skickas ifrån oss. Då vi jobbar med alla led i en skylttillverkningsprocess så ger det oss stora möjligheter. Vi kan då garantera hög kvalitet, till ett bra pris och med en snabb leveranstid. Vi jobbar med de bästa materialen och vi siktar på att minska vår miljöpåverkan när vi jobbar.

Vill ni ha en gatuskylt men känner er osäkra? Då är ni mer än välkomna att höra av er till oss. Vi hjälper er genom processen så gott vi kan och inga frågor är för dumma. Ni hör av er enklast till oss på mejl eller telefon.

031 24 11 09
butiken@jcgt.se

JC Gravyr & tryck logga

Låt oss hjälpa er!

Tveka inte att kontakta oss ifall ni har några funderingar. Vi hjälper er mer än gärna.

Kontakta oss