Skylt rökförbud restauranger

Rökningen i Sverige har reglerats under många år. Sedan 1994 har det varit förbjudet att röka vid skolgårdar och fritidshem. Den 1 juni 2005 infördes ett rökförbud på restauranger och andra ställen där det serveras mat och dryck. Syftet med förbudet var bland annat för att man ville skapa en rökfri arbetsmiljö för de anställda. Ingen arbetstagare skulle bli utsatt för passiv rökning eller utsläpp från tobaksprodukter mot sin vilja. Detta förbud gällde endast rökning inomhus, men sedan 1 juli 2019 råder det rökförbud även på uteserveringar. För att se till att gästerna följer detta rökförbud så behövs rökning förbjuden skyltar.

Rökning förbjuden skyltar i olika former och material

På denna sida har vi samlat alla rökning förbjuden skyltar som vi har vi vårt sortiment. En rökning förbjuden skylt kan se ut på olika sätt, i olika material och i olika storlekar. Det finns inga större krav på rökning förbjudet skyltar mer än att de måste vara tydliga. Det skall vara enkelt att förstå dem och de ska vara anpassade utefter miljön de sitter i. De måste synas och budskapet måste vara enkelt att ta till sig. Här hittar ni färdiga rökning förbjuden skyltar och klisterdekaler som är vedertagna och vanliga i Sverige och som är enkla att förstå. Här hittar ni också vårt sortiment av rökning förbjuden skyltar där ni själva kan anpassa skylten efter era önskemål. Om ni vill byta material, ändra text eller storlek så är det möjligt.

Ni själva avgör hur ni vill att er skylt ska se ut så länge den är tydlig. En vedertagen symbol för rökning förbjuden är den röda bården med snedstreck i som ligger ovanpå en cigarett. Placera symbolen på skylten och skriv Rökning förbjuden och ni är färdiga. Gör skylten mer internationellt gångbar genom att skriva No smoking eller strunta i texten helt och använd endast rökförbudsymbolen. Är symbolen tillräckligt tydlig så behövs ingen text. Vill ni skriva på svenska så måste ni inte skriva Rökning förbjuden, andra vanliga uttryck är Rökfri zon, Rökfritt område eller Vänligen rök inte här. Skapa era rökning förbjuden skyltar här och anpassa dem efter er stil och smak.

Skyltning för rökförbud, vems ansvar?

Sveriges kommuner har ansvaret att kontrollera att krav och regler för en rökfri miljö följs av de ansvariga för lokalen eller platsen. Gäller det exempelvis en restaurang eller annat serveringsställe så har ägaren ansvaret. Den måste tydligt visa med rökning förbjuden skyltar att det råder rökförbud där och räckvidden för detta förbud. Ägaren ansvarar även för entrén in till lokalen den har ansvar för. Men på ett köpcentrum, där ingen av butiksägarna har ansvaret för området vid entrén, är det fastighetsägarens ansvar att rökförbudet följs. På allmänna platser där det råder rökförbud, som på lekparker och skolor, så är det vanligtvis kommunen som har ansvar.

Det är tillåtet för fastighetsägare eller andra personer som ansvarar för olika lokaler att sätta upp rökförbudsskyltar och på så sätt skapa rökfria zoner där. Även om dessa lokaler inte enligt lag måste vara rökfria så är det upp till ägaren att avgöra det. Exempelvis vid entrén till ett privat område eller privat lekplats.

Fråga JCGT om Rökning förbjuden skyltar

Har ni några tankar eller frågor gällande rökning förbjuden skyltar så är ni välkomna att höra av er till oss. Låt oss hjälpa er att skapa en rökfri miljö för era anställda eller era närstående.

031 24 11 09
butiken@jcgt.se

JC Gravyr & tryck logga

Låt oss hjälpa er!

Tveka inte att kontakta oss ifall ni har några funderingar. Vi hjälper er mer än gärna.

Kontakta oss