Skylt kamerabevakning & tillstånd

Anledningen till att en person skulle vilja sätta upp en övervakningskamera, med en övervakningsskylt, kan vara många. Man vill förhindra inbrott, man känner sig otrygg eller så är det billigare än att anlita en säkerhetsfirma. Idag är det enkelt att som privatperson att sätta upp sin egen kamera då det inte behövs ett särskilt tillstånd för det. Den 1 augusti 2018 tog Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) över ansvaret från länsstyrelserna om kamerabevakning i Sverige. Det var detta datum den nya kamerabevakningslagen (2018:1200) trädde i kraft. Genom denna lag behöver färre verksamheter ansöka som tillstånd för kameraövervakning än innan.

Som privatperson får man sätta upp en kamera utan att behöva ansöka om tillstånd. Men man måste följa reglerna i dataskyddsförordningen. Det är tillåtet att bevaka sin privata tomt, bostad eller andra privata byggnader som ert garage. Men det är inte tillåtet att kamerabevaka platser utanför tomten där allmänheten rör sig om man inte har goda anledningar till det. Har man, som privatperson eller företag, fått tillstånd att filma platser där allmänheten rör sig så måste detta markeras med övervakningsskyltar.

Skapa egna övervakningsskyltar

För en privatperson som endast kamerabevakar sin egen tomt är det inget krav att sätta upp övervakningsskyltar. Men det finns inget som säger att det inte borde göras ändå. Dels för att en övervakningsskylt kan skrämma bort eventuella inbrottstjuvar och dels så kan det vara trevlig för era gäster att få veta att det finns övervakningskameror på platsen. Er övervakningsskylt bör då placeras i ögonhöjd så den är enkel att upptäcka och finns det fler ingångar så bör varje ingång förses med en skylt. Det är även tillåtet att endast sätta upp en kameraattrapp med tillhörande övervakningsskylt, för avskräckande effekt. Det finns alltså inga krav att ha en fungerande kamera om man markerar sin bostad med övervakningsskyltar.

Ta här del av vårt sortiment av övervakningsskyltar. Välj mellan färdiga standarder som är vedertagna och vanliga i Sverige. En övervakningsskylt i aluminium står sig bra mot vädrets makter och har en lång hållbarhet. Ni kan också beställa övervakningsskyltar som klisterdekaler, dessa placeras bra i ett fönster eller på en plan och ren yta. Hittar ni ingen skylt som passar just er så har ni möjlighet att utforma er skylt själva. Om ni önskar skriva en text som gör skylten unik för just er så har ni chansen att göra det.

Har ni en verksamhet där det krävs tillstånd för att videobevaka era lokaler? På IMY:s hemsida kan ni läsa om vad som krävs av er och vad för information som behöver finnas på en övervakningsskylt. När ni har tillstånd och vet vad för information som krävs på er skylt så kan ni designa och beställa den av oss. Önskar ni hjälp med design så är ni välkomna att höra av er till oss. Vi hjälper gärna till.

Fråga JCGT om övervakningsskyltar

Som rubriken lyder så är ni välkomna att höra av er till oss med frågor om övervakningsskyltar. Är ni osäkra på val av material eller storlek så delar vi gärna med oss av vår erfarenhet. Önskar ni hjälp om vad som måste stå på er skylt så hör av er till IMY, vi hjälper er sedan med tillverkningen av skylten. Hör av er till oss på antingen mejl eller telefon.

031 24 11 09
butiken@jcgt.se

logga

Låt oss hjälpa er!

Tveka inte att kontakta oss ifall ni har några funderingar. Vi hjälper er mer än gärna.

Kontakta oss