Filter Close filter

Kategori / Symbol

 • Bastu
 • Förråd / Lager
 • Omklädning / Kapprum
 • Rum
 • Toalett / WC / Skötrum

Storlek

 • 150 x 150 mm
 • 295 x 180 mm

Material

 • Aluminium
 • Plast
 • Trä
Visar 50 produkter
Filtrera Open filter
Rekommenderade Open sort

Könsneutrala skyltar som skapar trygghet

Världen förändras och olika människors behov lika så. Det ligger i allas intresse att skapa ett inkluderande och inbjudande samhälle där alla känner sig välkomna. Ett sätt att göra detta på är att skapa könsneutrala rum och utrymmen, exempelvis toaletter och omklädningsrum. Detta är ett sätt att arbeta mot diskriminering och trakasserier och det skapar tryggare plats. Dessa utrymmen bör märkas upp med tydliga könsneutrala skyltar och det är där vi kommer in i bilden. Vi vill, med hjälp av våra könsneutrala skyltar bidra till ett öppnare samhälle och även skapa en större trygghet.

Kommunicera med unisex-skyltar

Det är arbetsgivarens eller, exempelvis, skolans ansvar att se till att ingen diskriminering förekommer inom deras väggar. Är det så att ni som arbetsgivare har tagit ert ansvar och skapat öppna utrymmen så bör ni visa detta med könsneutrala skyltar. Även om det är en självklarhet för er så kan extra tydlighet aldrig skada, det är bättre att vara övertydlig än att riskera att skapa osäkerhet. Kan det skapa en bättre känsla för personen på platsen så är det värt det.

Vi har här samlat ihop vårt sortiment av skyltar där det är extra viktigt att visa att rummet är könsneutralt. Detta är rum som vanligtvis separerar de olika könen och som då kan behöva extra tydlighet. Saknar ni en skylt så kan ni höra av er till oss på butiken@jcgt.se, eller så kan ni designa er skylt själv. Läs mer om det längre ner.

Hur ser könsneutrala skyltar ut?

Som man hör på namnet så är könsneutrala skyltars jobb att inte exkludera ett visst kön. Det är skyltar som visar att alla kön och könsidentiteter är välkomna här. De kan se ut på en mängd olika sätt och kan tillverkas i olika material, färger och stilar. Skyltar som med text och symboler visar vad för rum detta är och som samtidigt visar att rummet inte är endast till för ett visst kön. Några exempel på könsneutrala skyltar är könsneutrala toalettskyltar och könsneutrala omklädningsrumsskyltar

Könsneutrala skyltar för toalett

I en rapport som regeringen tog fram 2017, SOU 2017:92, skriver de såhär:

En könsneutral toalettskyltning är ett kostnadseffektivt sätt att skapa en transinkluderande miljö och vi vill därför uppmana alla offentliga aktörer att skylta sina enskilda toaletter med könsneutral skyltning.

Alla enskilda toaletter bör, på offentliga platser, vara könsneutrala och detta bör visas med könsneutrala skyltar. En könsneutral skylt till toaletter kan se ut på flera olika sätt. Antingen endast med text Toalett, Hen eller WC. Vi rekommenderar en skylt som både har text och symbol, på det sättet blir skylten mer internationell och enklare att förstå för de som har lättare att ta till sig symboler än text. Ett bra exempel på symbol är en toalettstol. Ta del av hela vårt utbud att toalettskyltar här.

Könsneutrala skyltar för omklädningsrum

På flera platser i Sverige har simhallar och badhus utrustats med könsneutrala omklädningsrum. Dessa kan också kallas flexomklädningsrum och där finns det små enskilda tum med dusch som kan låsas. På det sättet kan besökaren duschar och byta om ifred på ett tryggt sätt. Här är det viktigt att använda tydliga könsneutrala skyltar. Att byta om och duscha tillsammans med andra människor kan vara extra jobbigt för vissa och är det tydligt och klart att omklädningsrummet är könsneutralt så tar det bort mycket osäkerhet. Detta är inte endast bra för trans- eller ickebinära personer, det är bra för alla människor som har svårt för att byta om eller duscha runt andra personer. Men hur ska en könsneutral omklädningsrumsskylt se ut? Det kan räcka med en symbol och texten Omklädningsrum Omklädning eller Omklädning Flex. Symbolen kan vara av en person som byter om eller endast en galge. Så länge ni är tydliga så har ni gjort rätt.

Andra rum som kan behöva könsneutrala skyltar

 • Bastu
 • Kapprum
 • Urinoar

Designa egna könsneutrala skyltar

Hittar ni inga könsneutrala skyltar i vårt utbud som passar för er verksamhet så har ni möjlighet att designa dem själva. I vårt digitala skyltverktyg kan ni själva bestämma form, färg, storlek, text och symbol och på det sättet skapa unika könsneutrala skyltar till era lokaler. Välj mellan olika material som mässing, plast och aluminium och använda en symbol från vårt stora symbolbibliotek eller lägg in en egen symbol om ni har en sådan. Börja designa er skylt här. Önskar ni beställa en annan typ av skylt som ni inte kan designa, en taktil skylt exempelvis, hör då av er till oss på butiken@jcgt.se, så hjälper vi er gärna.

JCGT och könsneutrala skyltar

Vi på JCGT har i många år arbetat för att skapa en större tillgänglighet i samhället. Vårt bidrag är att skapa skyltar, kontrastmarkering och kartor som underlättar för besökaren när den är ute i det offentliga rummet. Läs mer om hur vi jobbar med Tillgänglighetsanpassning här. Vi brinner för att göra samhället mer öppet och mindre diskriminerande. Könsneutrala skyltar är ett bra exempel på skyltar som ligger oss varma om hjärtat. Det är skyltar som både informerar och inkluderar på samma gång. Om en byggnad är ny och behöver skyltar eller om en äldre byggnad skall skyltas om så är könsneutrala skyltar något att överväga.

Alla skyltar vi säljer designas och tillverkas i Göteborg. Vi har stora möjligheter att ta fram nya skyltar med olika innehåll och med olika utseenden. Möjligheterna är stora när det kommer till material, storlekar, färger och symboler på skyltarna. Låt oss hjälpa er att skapa en inkluderande miljö på ett kostnadseffektivt sätt. Då vi jobbar med alla led inom skylttillverkning så har vi möjlighet till att hålla priserna nere, kvalitén hög och leveranstiden kort.

Hör av dig oss via telefon på 031 24 11 09 eller maila till butiken@jcgt.se redan idag!

JC Gravyr & tryck logga

Låt oss hjälpa er!

Tveka inte att kontakta oss ifall ni har några funderingar. Vi hjälper er mer än gärna.

Kontakta oss