På vilken höjd bör kontrastmarkering glas monteras?

Kontrastmarkering
16 april 2021
På vilken höjd bör kontrastmarkering glas monteras?

Du hittar våra Glaskontraster här!

När du besöker en offentlig byggnad idag, det kan vara allt från bibliotek, kommunfullmäktige eller kontor, så är chansen stor att du öppnar en glasdörr eller passerar en glasvägg. Användning av väggar och dörrar som består av glas är idag alltmer vanligt förekommande, det skapar en mer luftig känsla, det släpper in mer ljus och göra lokalerna mer öppna.

Dock medför en stor användning av glas i en byggnad en risk för kollision, att besökaren eller andra personer som rör sig i byggnaden går in i glaset. Stora glaspartier i publika miljöer kan vara svåra att upptäcka då lampor bländar, belysningen kan skilja sig från rum till rum och diverse reflekterande material kan förekomma. Är man stressad och inte tillräckligt uppmärksam så kan olyckan vara framme och leda till skador. Det har till och med förekommit dödsfall där personer kolliderat med glas. Därför bör dessa kontrastmarkeras.

Kontrastmarkering för enklare orientering

Enligt Boverket krävs det en ljushetskontrast på 0.4 enligt NCS (Natural Color System) mellan kontrastmarkeringen och den omgivande ytan. En tydlig glaskontrast förhindrar inte bara folk från att gå in i glaset utan det hjälper också personer med nedsatt orienteringsförmåga att röra sig i lokalerna.

En fråga som brukar dyka upp när man skall sätta upp kontrastmarkeringen / varningsmarkeringen på sin glasdörr eller glasvägg är om det finns några regler eller krav för vilken höjd markeringen skall sitta på. Svaret på den frågan är att det inte finns några exakta mått, det viktigaste är att den syns bra och är lätt att upptäcka. Den skall gärna sitta i ögonhöjd, därför är det en fördel att montera två rader med kontrastmarkering på glaset, en för stående personer och en för sittande personer eller barn. När vi är ute och monterar kontrastmarkering själva då brukar vi montera de två raderna på höjden 900 mm & 1500 mm över golvet.

Sedan skiljer sig glasväggar och glasdörrar åt och även kontrastmarkeringen kan se olika ut. Det som funkar i en lokal kanske inte funkar i nästa. Vissa dörrar och väggar har inte glas hela vägen från golvet upp till taket utan glaset börjar kanske 800-900 mm upp från golvet, på dessa brukar det räcka med endast en rad kontrastmarkering.

Varningsmarkeringarna kan också skilja sig åt, de kan vara olika höga, innehåll olika antal rader och ha olika färger. På bilden ovan så består kontrastmarkeringen av tre rader vilket räcker gott och väl på denna typ av dörr. Det viktigaste är, som sagt, att de syns bra och därför rekommenderar vi att använda en flerfärgad kontrastmarkering. Den är då självkontrasterande, vilket innebär att den kontrasterar bra vid olika ljusförhållanden, till exempel dag som natt.

Känner ni er osäkra är ni välkomna att höra av er till oss, vi har ett stort sortiment av kontrastmarkeringar för olika ändamål och då vi tillverkar alla själva så har vi möjlighet att skräddarsy dessa för ert behov.

Kolla gärna in våra andra typer av kontrastmarekringar här

JC Gravyr & tryck logga

Låt oss hjälpa er!

Tveka inte att kontakta oss ifall ni har några funderingar. Vi hjälper er mer än gärna.

Kontakta oss